De grotten van Hotton

De grotten van Hotton, ook de 'grotten van 1001 nachten genoemd', moet u echt gezien hebben. Kom dit pareltje van de Belgische Ardennen ontdekken met familie of vrienden. Deze integraal geklasseerde grotten diep onder de grond bieden een buitengewoon natuurlijk ondergronds spektakel.


Eiland L'Oneux

Het eiland l'Oneux, gevormd door de Ourthe en de waterloop van de molen, is een weiland van zes hectare omringd door grote populieren en gelegen in het centrum van Hotton. Dit is een ideale plek om manifestaties te organiseren, te wandelen, te rusten, te zwemmen, te vissen en te ontspannen. Verder vindt u hier ook een originele speeltuin en een zeer mooie kiosk.  

 

Op het eiland l'Oneux bezorgt de kiosk van de koninklijke fanfare 'les joyeux travailleurs' het landschap een muzikale toets. De bouw verliep in drie fasen, naargelang van de financiële middelen van het gezelschap. Het voetstuk werd gebouwd in 1924, de bouwenbouw in 1928 en de loopbrug in 1938. De kiosk werd in 1983 volledig gerenoveerd.


Kasteel van Deulin

 In 1760 gebouwd door de familie de Harlez. U-vormig, in gewitte baksteen en blauwsteen. Torens met daarop een bolvormig torentje met windhaan en de wapens van J.G. de Harlez. Binnenin getuigt het kasteel van een rijk verleden.

Bij het binnenrijden van het dorp richting Marche vormen een grote vierkantshoeve, de kapel van Sint-Remacle en twee hoeves uit de 18e en 19e eeuw een homogeen geheel in kalksteen. De kapel van Sint-Remacle is een klassiek gebouw uit het midden van de 18e eeuw. Binnen dateren het wijwatervat, de doopvont in ongepolijst marmer en het altaar met retabel uit de 17e eeuw. Enkele grafstenen dateren uit de 18e eeuw.